Benvinguts

Arxiu fotogràfic d’esglésies romàniques.

L’única finalitat d’aquesta WEB amb més de 25.000 imatges, és donar a conèixer a tothom que estigui interessat per l’art romànic, una part de l’extens patrimoni cultural que hi ha repartit quasi bé per tot Europa, des d’esplèndides catedrals fins a les més humils ermites i algunes construccions o vestigis medievals.
Per fer més fàcil la localització d’una determinada església, primer seleccioneu el nom del país o territori, la regió, la província i la població. Un cop tingueu oberta la pàgina de l'església, cliqueu sobre la foto en miniatura desitjada per engrandir-la i canviar-la.
Les carpetes només son llocs d'arxiu i classificació. Molts països actuals en època medieval no existien, per tant els límits territorials d'avui dia no son els mateixos que hi havia antiguament i per entendre millor els diferents estils arquitectònics del romànic, hem creat carpetes amb accés directe pels territoris d'Alsàcia, Catalunya, Sicília i també dels Museus.

Alsàcia: Aquesta regió va pertànyer en època medieval al Sacre Imperi Romanogermànic, la influencia lingüística i arquitectònica que va adquirir durant aquest període son evidents en les construccions romàniques i en els noms de les poblacions d'aquest territori.

Catalunya: Hem creat aquesta carpeta per classificar i unificar l'estil arquitectònic del romànic català i els llaços lingüístics i de nacionalitat històrica de totes les comarques catalanes amb els límits territorials de l'època medieval. Catalunya actualment és una regió d'Espanya i algunes comarques que antiguament formaven part d'una unitat territorial catalana, ara no ho son. Andorra és un estat independent, les comarques Baixa Ribagorça i Llitera, pertanyen a l'Aragó i després del tractat dels Pirineus el 1659, Cerdanya (una part), Conflent, Rosselló i Vallespir, pertanyen al departament francès Pyrénnées Orientales del Llenguadoc. Haig de remarcar que varies fotografies antigues d’esglésies romàniques catalanes les he recuperat de l’arxiu fotogràfic del meu pare en Joan Pahissa.

Sicília: La cultura siciliana és un compendi de moltes altres de l'arc mediterrani però la majoria d'esglésies romàniques locals tenen una característica especial, son de construcció normanda amb cúpules circulars d'influència oriental.

Tots els noms dels països, regions i localitats així com el de les esglésies, estan escrits respectant l’idioma propi del seu territori.

Gràcies per la vostra visita

Miquel Pahissa